Alles over VCA certificering

Waar staat VCA voor?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers.

VCA is bedoeld voor bedrijven om veilig en gezond werkzaamheden uit te voeren en het aantal (bijna) ongevallen te voorkomen. Zoals de VGM betekenis ook weergeeft, geldt dit niet alleen voor de mensen maar ook voor het milieu. Het voorkomen van milieuschade valt ook binnen de VGM betekenis en maakt daardoor onderdeel uit van het management systeem.

Wat is het doel van een VCA bedrijfscertificering?

De VCA bedrijfscertificering is bedoeld voor bedrijven en organisaties die veiliger en gezonder willen werken. Met name bedrijven en organisaties die risicovolle werkzaamheden verrichten, zoals werkzaamheden op hoogte en bouwterreinen, met machines en installaties en in fabrieken en werkplaatsen.

Het maakt niet uit in welke branche of omgeving uw bedrijf actief is, met een VCA bedrijfscertificering toont uw bedrijf of organisatie aan dat u VGM-zaken* belangrijk vindt en op orde heeft.

Opdrachtgevers kunnen erop vertrouwen dat VCA gecertificeerde bedrijven of organisaties, en hun werknemers, op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu aan bepaalde standaarden voldoen.

* betekenis VGM; Veiligheid, Gezondheid en Milieu

Wat zijn de voordelen van een VCA bedrijfscertificaat?

Een VCA bedrijfscertificaat heeft een groot aantal voordelen. Opdrachtgevers eisen steeds vaker een VCA bedrijfscertificering, waardoor u grotere kans maakt op opdrachten.

VCA is breed geaccepteerd en heeft overeenkomstige checklists. Wanneer u in het bezit bent van een VCA bedrijfscertificaat, sluit uw VGM beheersysteem aan op dat van de opdrachtgever. De communicatie en het afstemmen tussen opdrachtgevers en VCA gecertificeerde bedrijven verloopt hierdoor soepeler en sneller.

Daarnaast heeft een VCA bedrijfscertificaat ook voordelen binnen uw bedrijf of organisatie: uw personeel krijgt meer inzicht in de betekenis VGM. Door meer aandacht te schenken aan de betekenis VGM wordt men zich bewuster van de (mogelijke) risico’s van de werkzaamheden. Het is ook bewezen dat de continue aandacht voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu het ziekteverzuim binnen uw bedrijf of organisatie reduceert.

De verschillende VCA bedrijfscertificaten


In bovenstaand overzicht is te zien dat er meerdere VCA bedrijfscertificaten te behalen zijn. Het is niet zo dat de een beter is dan de ander. Het gaat er om welk VCA bedrijfscertificaat bij uw bedrijf of organisatie van toepassing is. De meest voorkomende VCA bedrijfscertificeringen zijn: VCA*, VCA** en VCA Petrochemie. Onderstaand de VCA bedrijfscertificeringen met de bijbehorende kenmerken.

  • VCA* (VCA één ster) is bedoeld voor bedrijven en organisaties die voornamelijk uitvoerder zijn van werkzaamheden of minder dan 35 medewerkers in dienst hebben.
  • VCA** (VCA twee sterren) is voor bedrijven en organisaties die als hoofdaannemer werkzaamheden verrichten of meer dan 35 medewerkers in dienst hebben.
  • VCA Petrochemie is er voor bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in de petrochemische en-/of offshore industrie.
  • VCU is speciaal voor de uitzend- en detacheringsbranche.

Naast de VCA bedrijfscertificering zijn er ook VCA persoonscertificaten. Dit zijn certificaten voor werknemers van een VCA gecertificeerd bedrijf of organisatie. Om aan de normen van de VCA bedrijfscertificering te kunnen voldoen is het vereist dat elke werknemer een VCA persoonscertificaat heeft. Het type persoonscertificaat hangt af van de functie en werkzaamheden van de werknemer.

 

Is een VCA certificaat ook verplicht voor een ZZP'er?

Er bestaat geen VCA bedrijfscertificaat voor een ZZP’er.
Klik hier voor meer informatie over VCA verplicht voor ZZP.

 

Contact 

Heeft u vragen? Of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen bij uw VCA certificering? Bel of mail ons. Wij zijn u graag van dienst.


+31 (0) 251 25 46 99